By - Janice Lillian

Waar Moet Je Op Letten Als Je Kinderen Op Het Internet Gaan

Digitalisering biedt veel kansen , maar het bevat ook veel struikelblokken waar ouders vooral bang voor zijn: gegevensdiefstal, privacyschendingen, online verslaving of ontsnapping, cyberpesten. Vooral kinderen moeten nog leren omgaan met het deel van onzichtbare effecten op internet . Daarom is het belangrijk om hen een reflectieve en bewuste benadering te leren. Steeds meer mensen letten ook op de kinderbeveiliging als ze beginnen met internet abonnementen vergelijken omdat het een steeds belangrijker onderwerp begint te worden.

Naast beveiligingsprogramma’s en de juiste beveiligingsinstellingen op apparaten, geldt in het bijzonder het volgende: Kennis is macht! Omdat ouders de mediawijsheidvaardigheden van hun kinderen versterken, kunnen kinderen pestsituaties onder ogen zien via WhatsApp, online chats in games openen of persoonlijke informatie zoals foto’s, telefoonnummers of adressen delen. Gelukkig kun je tegenwoordig op de site internetvergelijken.org/alles-in-1 kijken of er een interessant onderwerp bij zit tijdens het vergelijken.

Filtersoftware En De Juiste Beveiligingsinstellingen

Vooral jongere kinderen hebben nog steeds veel ondersteuning en bescherming nodig bij het omgaan met digitale media. Juiste beveiligingsinstellingen voorkomen dat uw kind ze zonder toezicht gebruikt. Filtersoftware of een afzonderlijke sectie op uw apparaten beschermt uw kind tegen ongepaste inhoud.

  • Stap voor stap het internet kindveilig maken
  • Apps & Kids: welke ouders moeten overwegen en hoe u smartphones en tablets kindvriendelijk kunt maken
  • Maar alle gevaren buiten het bereik van kinderen houden, helpt hen niet om ze te leren hanteren. Bereid uw kinderen dus langzaam voor om zelfstandig en veilig op het internet te bewegen.

Praat Over Privacy En Privacy

Een belangrijk, maar ook complex probleem bij het omgaan met bedreigingen op internet is gegevensbescherming. Zelfs veel volwassenen zijn onzeker in het omgaan met dit probleem.

Praat met uw kind over welke rechten u en anderen hebben . Bijvoorbeeld, het recht op informatieve zelfbeschikking, dwz het recht van elke persoon om zelf te beslissen met welke informatie over zichzelf zij met en met wie delen, belangrijk is. Hetzelfde geldt voor het recht op een eigen afbeelding. Dus ik hoef geen informatie te delen als ik dat niet wil en kan niet toestaan dat iemand anders dat doet met mijn informatie, maar ik mag geen informatie of foto’s met anderen delen of delen zonder toestemming.

Maak uw kind duidelijk dat gegevens de nieuwe valuta op internet zijn. Als een service, game of app gratis is, is er een ander bedrijfsmodel achter. Relatief waarschijnlijk maakt het bedrijf vervolgens gebruik van gebruikersgegevens.

Praat met uw kind over wanneer en welke gegevens worden opgeslagen , bijvoorbeeld bij het gebruik van websites, zoekmachines of sociale media en hoe deze worden gebruikt, bijvoorbeeld om de gebruiker passende advertenties te tonen.

Kinderen moeten in het algemeen begrijpen wat er met hun eigen gegevens kan gebeuren, bijvoorbeeld foto’s. Katja rijm van de blog meincomputerkind.de heeft, bijvoorbeeld een met behulp van het pop , laat zien hoe snel afbeeldingen (ook vervalste) spread.

Kansendenken: hoeveel waarde heb ik om bepaalde gegevens te delen (zonder te kunnen bepalen waar ze terechtkomen)? Voor e-mailadressen die vaak de eerste poort openen, is het denkbaar om een “spam nep-account” aan te maken waarnaar alle ongewenste reclame kan worden verzonden. Alle andere vragen moeten de voordelen afwegen. Wil ik bijvoorbeeld apps toegang geven tot mijn locatie of mijn telefoonboek?

Stel voor nieuwe apps en programma’s de privacy-instellingen samen in. Als je twijfelt, ga je op zoek naar tips om je te helpen de juiste keuze te maken.

Stort een creditcard niet in de App Store of stel geen wachtwoord in vóór elke download of in-app-aankoop. Een vervelende verrassing met de creditcardverklaring die u zo van te voren uitsluit.